BES Nedir?

BES, Bireysel Emeklilik Sistemi kavramının kısaltmasıdır.
Bireysel Emeklilik Sistemi, rahat bir emeklilik dönemi için bireylerin çalışma yaşamları süresince birikim yapmasını sağlayan, Sosyal Güvenlik Sisteminin tamamlayıcısı olarak emeklilik gelirine ek bir gelir sağlayan özel emeklilik sistemidir.

Bu sayede ikinci bir emeklilik hakkı elde eder, emeklilik dönemlerinizde de aktif çalışma döneminizdeki yaşam standardınızı koruyabilirsiniz.

Bireysel Emeklilik Sistemi, emeklilik döneminizde kullanmanıza yönelik bireysel tasarruflarınız için avantajlı ve çeşitli seçenekler sunar. Birikimleriniz risk tercihleriniz doğrultusunda sizin seçtiğiniz planlar dâhilinde yine sizin seçtiğiniz fonlara yönlendirilir. Fonlar uzmanlar tarafından yönetilir.

Bireysel Emeklilik Sistemi’ne katıldıktan sonra emekli olmak için en az 10 yıl boyunca katkı payı ödemen ve 56 yaşını doldurmuş olman gerekir. Bireysel emeklilikte dilersen 10 yılı veya 56 yaşını doldurduktan sonra da birikim yapmaya devam edebilirsin.

4632 sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu uyarınca yürürlüğe giren BES; tasarrufların toplanması, değerlendirilmesi ve kişiye toplu para ya da maaş ödenmesi esasına dayanır. Bu sistem, Sosyal Güvenlik Kurumu’nda mevcut olan sağlık hizmetleri veya diğer hizmetleri sunmaz. BES, zorunlu sosyal güvenlik sisteminin alternatifi değil, tamamlayıcısıdır.

Ödediğiniz katkı paylarının %30’una karşılık gelen tutar devlet katkısı olarak bireysel emeklilik hesabınıza ödenmektedir. Bir katılımcının bir takvim yılı içinde alabileceği devlet katkısı tutarı, ilgili yıla ilişkin toplam brüt asgari ücret tutarının %30’unu geçemez. Anılan sınırı aşan katkı payı ödemeleri devreden katkı payı olarak her yılın ilk günü şirket hesaplarına intikal etmiş katkı payı olarak muamele edilmek suretiyle Devlet katkısı hesaplamasında dikkate alınacaktır.

BES Nedir?

Sık Sorulan Sorular

BES te kaç yıl sonra para alınır?

Sistemde en az 10 yıl kaldığınızda ve 56 yaşınızı doldurduğunuzda Bireysel Emeklilik Sistemi’nden emekli olabilirsiniz. Emekli olduğunuzda birikimlerinizi tek seferde toplu olarak veya düzenli geri ödeme şeklinde alabilirsiniz.

BES nedir kimlere verilir?

Bireysel emeklilik sistemine herkes katılabilir.

25 Mayıs 2021 tarihinde yürürlüğe giren düzenleme ile birlikte artık fiil ehliyeti bulunmayan kişiler de yasal temsilcileri aracılığıyla bireysel emeklilik sisteminin avantajlarından faydalanabiliyor.

BES cekilir mi?

BES parası maaşlardan zorunlu olarak kesilmekte olsa da isteyenler sistemden çıkabiliyor. Sistemden çıkılması durumunda BES hesabında biriken para nakit olarak alınabiliyor ve devam eden aylarda da BES kesintisi gerçekleşmiyor.

Bireysel Emeklilik 3 yıl sonra ne kadar para alırım?

Hak ediş için en az 3 yıl sistemde kalmalısınız.

3’üncü yılın sonunda %15’ini, 6’ncı yılın sonunda %35’ini, 10’uncu yılın sonunda %60’ını, Emekliliğe hak kazandığınızda ise devlet katkısının tamamını alabiliyorsunuz.

18 yaşından küçük çocuğum adına BES yaptırabilir miyim?

Evet. 25 Mayıs 2021 tarihinde yürürlüğe giren 7319/Sigortacılık ile Diğer Bazı Alanlara İlişkin Kanunlarda ve Bir Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun uyarınca, 18 yaşından küçükler adına bireysel emeklilik hesabı açılması mümkün hale gelmiştir.

18 yaşından küçükler adına açılan bireysel emeklilik hesaplarına da devlet katkısı ödeniyor mu?

Evet. 18 yaşından küçükler de devlet katkısı avantajından diğer katılımcılar gibi aynı koşullarla faydalanabiliyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu’na ödediğim primleri ve buradan kazandığım hakları bireysel emeklilik sistemine aktarabilir miyim?

BES, sosyal güvenlik sisteminin alternatifi değildir, sistemi tamamlayıcı niteliktedir. BES’e dahil olduğunuzda Sosyal Güvenlik Kurumu’yla olan ilişkinizde bir değişiklik meydana gelmez. Sosyal güvenlik sistemi ve BES’e yaptığınız ödemeler birbirinden bağımsız olup, haklarınız ile kazanımlarınızın sistemler arası aktarılması mümkün değildir.

Bireysel emeklilik mevzuatına nasıl ulaşabilirim?

Aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

https://www.egm.org.tr/?sid=21

Sözleşmem kapsamında yaptığım ödemeler nasıl değerlendirilir?

Katkı payı ödemeleriniz, emeklilik yatırım fonlarında değerlendirilir.
Emeklilik şirketleri tarafından kurulan emeklilik yatırım fonları, profesyonel fon yönetim şirketleri tarafından yönetilir. Böylece emeklilik yatırım fonları ile düzenli tasarrufta bulunma, fon yönetim şirketlerinden profesyonel hizmet alma ve diğer yatırım fonlarında olmayan vergisel avantaj elde etme imkânına sahip olursunuz.
Fon mal varlığı rehin edilemez, teminat gösterilemez, 3. şahıslar tarafından haczedilemez ve iflas masasına dâhil edilemez.

Bireysel Emeklilik Sisteminin Eksileri Nelerdir?

BES’e katılmak bazıları için biçilmiş kaftan olsa da bazıları için çok iyi bir seçenek olmayabilir. Burada gelecek planların, yatırım anlayışın veya kişisel tercihlerin devreye girebilir. Bu nedenle Bireysel Emeklilik dezavantajlarını belirtelim.

  • Fonların iyi yönetilmemesi durumunda istediğin oranda gelir elde edemeyebilirsin.
  • Bireysel emeklilik şirketleri yönetim kesintileri yapar. Bu yönetim giderlerinin oranları dönemden döneme göre değişir.
  • Bireysel Emeklilik Sistemi, en az 10 yıl süre boyunca sistemde kalmanı gerektiren bir sistemdir. Bu süre dolmadan sistemden çıkış yapman durumunda devlet ciddi bir kesinti yapar. Yani BES, kısa vadeli yatırımlar için pek de uygun olmayabilir.

By Kuark

One thought on “BES Nedir?”

Bir yanıt yazın